13 Şubat 2015 Cuma

Tek Derdim Ne Yesem : Kakaolu Çatlak Kurabiye

Uzun zaman oldu yiyecek bir şey paylaşmayalı değil mi? Bunda mutfağın yolunu unutmuş olmamın etkisi büyük. Zaman geçtikçe anlıyorum ki ev işlerinin hiçbiri bana göre değil. Ne yapabiliyorum ne de yapmak istiyorum :) Arada sırada mutfağa girdiğim oluyor tabi onda da ancak kek kurabiye hazırlıyorum. Aslında blogda bu tek derdim ne yesem etiketi altındaki postlar bir nevi tarif defteri benim için. Çünkü hiç bir tarifi gördüğüm gibi uygulamayıp kendime göre değiştirdiğimden bir daha aynı lezzeti tutturmam mümkün olmuyor o nedenle burada paylaşmak işime geliyor :)

Neyse lafı uzatmadan son zamanlarda mutlaka bir yerde karşınıza çıkmış pratik bir kurabiye tarifi paylaşacağım. Dışı kurabiye sertliğinde, içi brownie yumuşaklığında olan bu lezzete kayıtsız kalamayacaksınız siz de.


Neler kullandık?
Kurabiye harcı için
3/4 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ (yumuşamış)
1-2 damla vanilya aroması
1/2 paket kabartma tozu
3-4 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt
2 çay bardağı un 

Üzeri için 
Pudra şekeri

Nasıl yaptık?
Un hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına koyup spatula yardımı ile karıştırın. Yumurtanın boyutu vs. gerekli un miktarını etkileyeceğinden unu azar azar ekleyin, verilen un miktarı size fazla ya da az gelebilir. Bu kurabiye harcı alışılagelmiş kıvamdan biraz farklı olacak, bu nedenle elinizle yoğurmaya kalkmayın sakın :) Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra macun kıvamında bir hamur elde edeceksiniz, bu hamuru en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Ben sabırsız bir insan olduğum için sadece 5 dakika buzlukta beklettim, kesin dağılır bu kurabiyeler dedim ama gördüğünüz gibi gayet sağlam oldular. Siz de benim gibi aceleciyseniz ya da vaktiniz darsa aynı yöntemi deneyebilirsiniz. Buzdolabından/ buzluktan çıkan kurabiye hamurunun daha katı bir hale geldiğini göreceksiniz. Bir kaşık yardımıyla hamurdan parçalar alıp fazla oynamadan elinizde yuvarlak haline getirip çukur bir kaseye döktüğünüz pudra şekerlerine iyice buladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine geniş aralıklarla diziyoruz çünkü hem yayılıyor hem de kabarıyorlar. Sonrasında önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakikacık pişiriyoruz.  5 dakika oda sıcaklığında bekledikten sonra tüketmekte bir sakınca görmüyorum ben şahsen :)

Afiyet olsun!

8 yorum :

  1. hımmmmmm lezzetinden çatlamış gibi görünüyor bu kurabiye:)))) ellerine sağlık denemek istediğim tariflerden benim de:P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka dene derim dediğin gibi lezzetinden çatlayan kurabiye bunlar :)

      Sil
  2. unun ne kekteki ne de kurabiyedeki kıvamını bilirim. kulak memesi kadar öznel bir ölçütle yemek yapmak ilk hangi beyinsizin aklına geldi acaba :( keşke şu bir milyoncularda kurabiye kıvamı, kek kıvamı, börek hamuru kıvamı gibi bir şeyler satılsa. yani zor değil bir naylonun içine hamurumsu bir şeyler ayarlayıp koymak :( yaptığım tüm kurabiyeler taş gibi olur, tüm keklerin içi çiğ kalır ama tencere yemeği mi? onda üstüme tanımam bebeğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha güzel bir fikir, girişimci birileri varsa duysun sesini Mirage'ımın :)

      Ya aslında bir kez tutturdun mu kolay onu referans alıyorsun, eskiden ben de keklerde aynı sorunu yaşardım. Kurabiyelerin sert olması genelde çok un koymaktan ve uzun süre fırında tutmaktan. Gel yanıma öğreteyim ben sana ama sende bana yemek yapmayı öğreteceksen :p

      Sil
  3. Hiiiih bu Lily Pebbles'ın kurabiyeleri mii? Harika gözüküyooo! Ben de denemek istiyoruuum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birazcık farklısı, onda yumurta daha çok şekil vermesi daha zor geldi bu biraz daha tembel işi :)
      Ama lezzeti süper. Bi dahaki sefere kakao artı erimiş bitter çikolata eklicem bakalım tutturursam yazarım onu da :D

      Sil
  4. Öyle güzel görünüyorki, hem yorum yazmadan, hem de takibe almadan geçemedim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler güzel sözleriniz için :D
      umarım dener ve pek beğenirsiniz :))

      Sil

Yorumlarınız için teşekkürler :)