10 Eylül 2014 Çarşamba

YL 101 - Yüksek Lisansa Giriş I

5 senedir lisans sonrası eğitimine devam eden bir doktora öğrencisi olarak yine ahkam kesmeye geldim. Hazır eğitim öğretim yılı başlayacakken, yüksek lisansa yeni başlayanlara nasıl bir işe girişiyorsunuz bilin yazısı olsun bu.

#1 Neden bu adımı attığınızı bilin. Sebebiniz askerden kaçma, iş bulamayıp evde boş boş oturmama, anne-babanın yanından kaçıp sevgilinin  yaşadığı şehre yerleşme ya da ideal dünyada alanınızda ilerleyip bir derde derman olma ve kendinizi geliştirme ve hatta akademik dünyaya atılıp profesörlüğe uzanan meşakkatli yolda yürüme de olabilir. Ama kendinizi kandırmadan ben ne arıyorum burada sorusuna cevap verin ve beklentilerinizi ona göre şekillendirin.

#2 Çaycı alırken bile iyi düzey İngilizce istenilen bir ülkede yaşıyoruz. Hal böyle olunca bu alanda dil bilmek daha da farz oluyor. Zira alanınızda yapılan çalışmalardan başka türlü haberdar olmanız ya da alanı bilmeniz sadece Türkçe yazılan makalelerle pek mümkün olmuyor. Düzgün olanları tenzih ederim ama akademik hiç bir özelliği olmayan bloglardan, rastgele sitelerden referans veren makaleleri yayınlayan Türkiye'deki dergiler alandaki çoğu kişi tarafından kaale alınmıyor. 

#3 Okumayı ve araştırma yapmayı sevmiyorsanız başınız dertte. En teknik alanda bile uzmanlaşmak isteseniz de işin araştırma, okuma, analiz ve sentez kısmı daha çok zaman alıyor. Ha okumadan etmeden cilt cilt kitap yazanların olduğu bir ülkede ben bu işi hallederim diyenlere de hak vermiyor değilim. 

#4 Çalışan, özellikle özel sektörde çalışan insanlar için daha da zor bir durum bu ikisini bir arada yürütmek. Mastera ilk başladığımda cumartesi de yarım gün çalıştığım bir işim vardı. İlk dönem güç bela idare etsem de birinden birini seçmek zorunda kaldığımı anlayınca iş değiştirmek zorunda kaldım ve çalışma saatleri daha insancıl, okuduğum üniversiteye daha yakın bir lokasyonda bulunan bir işe girdim. Yoksa insanlıktan çıkacaktım :)

#5 Bu yola adım atınca eve gidip ayaklarınızı uzatıp keyif yapmanın, küçük haftasonu kaçamaklarının, arkadaşlarınız sizi çağırdığında yapılacaklar listenizi gözünüzden geçirmeden tamam geliyorum demenin hayal olduğunu bilin. Akşam 6dan sonra boş olmanın, tüm haftasonu tv karşısında pineklemenin ne olduğunu unuttum desem yeri ki ben vasat bir öğrenciyim :)

#6 Para ise bu uğurda zaman kadar olmasa da harcanan bir şey bunu bilin. Bu nedenle katılacağınız yurtiçi ve yurtdışı konferansları iyi belirleyin. TÜBİTAK'ın 2 yılda bir destek verdiğini, onun da ancak uçak biletlerini karşıladığını bilin. Bu nedenle konferans kayıt ücretlerini çoğu zaman cebinizden ödediğiniz için seçici olun. 100 kişilik otelin konferans salonunda 1000 kişilik organizasyon düzenleyen- ki aslında düzenlemiyorlar kağıt üzerinde her şey- sahtekarlara sırf şurada çalışmamı sundum demek için para yedirmeyin. En az 10 yıldır düzenlenen hakemli konferanslara katılmaya özen gösterin.

#7 İntihal yapmayın. Yıl olmuş 2014, eskiden internet yokmuş yutturmuş şimdiki kodamanlar ama siz elin ecnebilerin yazdığını Türkçe'ye çevirince o sizin çalışmanız olmuyor bildiğin hırsızlık oluyor bunu bilin. İnsanı çocuk yurduna koymayın, elaleme de rezil olmayın.


#8 Danışmanınızla iyi geçinin. Son sözü onun söylediğini unutmayın. Eğer gerçekten o diplomayı almak istiyorsanız danışmanınızla iyi geçinin :)


4 yorum :

  1. hep bir bir kulağıma küpe oldu çok sağol :) bu dönem yüksek lisansa başlıyorum hadi hayırlısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılar şimdiden :)
      Azıcık da olsa faydalanabileceğin bir şeyler yazdıysam ne mutlu bana ;)

      Sil
  2. yüksek lisansını bitirmeye çalışan biri olarak her gün defalarca sorduğum soru "ben ne arıyorum burda"! ne aradığımı bilsem de sormaktan kendimi alamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse az kalmış :)
      Evet aslında ne aradığımızı biliyoruz da süreç bazen o kadar zorlayıcı oluyor ki o soruyu sormadan edemiyoruz :)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkürler :)