4 Nisan 2014 Cuma

Ben Onların Yalancısıyım: Sen Nelere Kadirsin Sabo!

Pek yakın olmadığım bir arkadaşın kocasıyla tanıştım geçenlerde. Sohbeti keyifli, bilgili, ne konuştuğunu bilen bir adam. Anlattıklarını her güne bölsem bu ayın postlarını bitiririm o derece. Nerden çıktı bilmiyorum ama konu sabo terliklere gelince sabotaj kelimesinin nasıl meydana geldiğinden bahsetti. Gecenin üçünde anlattığından önce şaka yapıyor sandım ama gerçek olduğuna ikna olunca sizle de paylaşmak istedim, belki duymuşsunuzdur ama benim cehaletime verin - özet geç diyorsunuz burda sevgili okur farkındayım hemen giriyorum lafa.



Şimdi Ned Ludd diye bir abimiz var kendisi tekstil işinde çalışıyor, sanayi devrimi başlamış mekanik dokuma tezgahları üretime dahil olmuş falan e abim de korkuyor bunlar beni işimden edecek diye. Onun gibi düşünenler de isyan ediyor ama niyetleri kötü değil dertleri ailelerini doyurmak, başlarını soktukları yerden olmamak. Napıyorlar biliyor musunuz bu tezgahları  yerle yeksan ediyorlar, kullanılamaz hale getiriyorlar. Lakin İngiliz hükümeti de cezayı kesiyor sen misin bu makineleri kıran, bozan diyor ve bu 17 adamı idama mahkum ediyor.

Daha sonra isyan büyüyor tabi. Sadece tekstil işçileri değil makinelerin çalışma hayatına girmesiyle her alanda bir isyan başlıyor adını Ludd abimizden alan bu hareket tüm Avrupa'yı sarıyor desek yeri.

İşte bu isyandan etkilenen o zamanın Avrupa'sının demiryolu işçileri de grev yapmak ve protesto etmek amacıyla ayaklarındaki takunyaları yani saboları şimendiferin makas kıskaçlarına sokup tren seferlerini durduruyorlar. Hatta tekstil işçileri de makinelerin dişlilerine yine bu terlikleri sıkıştırıp aletleri perte çıkarıyor yani sabote ediyor. Gel zaman git zaman sabotaj kelimesi de bu eylemlerden dolayı hayatımıza giriyor


Anlayacağınız şu görüntüsüne katlanamadığımız Sabolar direnişin temsilcisiymiş de haberimiz yokmuş.


11 yorum :

  1. Eveet hikayesini biliyorum:))) iktisat kitaplarında hikayesi anlatılıyor genelde:)). Ben de topuklu saboların yayınını yaptım bugün. Onların görüntüsü daha cazip tabiki.. Bu güzel yayın için teşekkürler, öğrenmek gerek. Ben patatesin de sanayi devrimine dolaylı neden olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım.. Hayat enteresan:)). Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nasıl iktisat öğrencisiysem haberim yok, utandm :)))

      Sil
    2. @gooogoook aa baktım hemen postuna ama benim kaba ayaklarımı iyice kötü gösteriyor, yakışmıyor hiçbiri :(

      Sil
    3. @maya piii sana :)

      Sil
  2. ben de bilmiyordum, cahillik :D gecenin 3ünde kimbilir ben de bunu anlatırım :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O saatlerde kafa güzelse insanlar bi alim kesiliyor genelde :)

      Cehaletime ortak oldun teşekkürler kuzum :)

      Sil
  3. çok severim böyle hikayeleri.. hiç duymamıştım, saboya bakış açım değişti ama hala çirkin :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç duymamıştım, ilgimi çekti böyle bir nesnenin bir şeylere vesile olmuş olması ama hala çirkin haklısın :)

      Sil
  4. Valla sayende yeni bir şey öğrendim.
    Bayılıyorum böyle ilginç yazılara.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :)

      Bilgi paylaştıkça çoğalıyor işte ben de seviyorum böyle ilginç şeyleri öğrenmeyi.

      Sil
  5. İnanılır gibi değil! Çok şaşırdım.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkürler :)