17 Ocak 2014 Cuma

Tek Derdim Ne Yesem : Şipşak Kurabiye

Geçen hafta Nutellalı Muffin tarifimi vermiştim hatırlarsanız. Onun kadar pratik bir tarifle yine karşınızdayım. Eğer bir anda canınız atıştıracak bir şeyler çektiyse, aniden misafir geldiyse bu kurabiye tam size göre :) Son günlerde tüm kurabiyelerimi bu hamuru baz alarak yapıyorum. Şekil verme yöntemim ya da içine koyduğum damla çikolata, fındık, ceviz gibi malzemeler değişiyor sadece.Aşağıdaki kurabiyelerin hepsi bu hamurdan yapıldı, siz daha da çeşitlendirebilirsiniz tabi ;) İşte yarım saatte servise hazır olacak bu lezzetimizin adı benim için Şipşak Kurabiye :)


Malzemelerimize geçelim hemen:

100 gr tereyağ( ben teremyağın kahvaltılık pakette olanını kullanıyorum yumuşak olduğundan eritmeye, beklemeye gerek kalmıyor)
1 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı buğday nişastası
1,5- 2 su bardağı un
1,5 yemek kaşığı kakao veya arzunuza göre ceviz, fındık, damla çikolata (yarım su bardağı)
1/2 paket kabartma tozu
Yapılışına geçecek olursak yukarıda da belirttiğim gibi ben yumuşak tereyağ kullandığım için öncesinde bir işlem yapmadım. Ama tarifi önceden oda sıcaklığındaki ve tavada eritilmiş margarin ile de denedim fark etmedi. Hangisi kolayınıza gelirse o şekilde kullanabilirsiniz. Karıştırma kabına yağ,şeker,yumurta,nişasta, un ve kabartma tozunu ekleyip iyice yoğuralım. İki renkli kurabiye elde etmek için hamurun üçte birini ayrı bir kaba alıp kakaoyu ekleyelim. Eğer kakaoyu hamura yedirmekte zorlanırsanız 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ekleyebilirsiniz. Daha sonra düz bir zeminde merdane yardımı ile önce normal hamurumuzu açalım, daha sonra da kakaolu hamuru açıp ortasına yerleştirelim. uzun kenardan başlayarak saralım ve uzun bir rulo elde edelim. Bu ruloyu 1 cmlik dilimlere bölerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirelim. Kurabiyeler kestiğinizde gözünüze küçük gelse de genişliyor ve kabarıyor, tepsiye dizerken bunu göz önünde bulundurun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Pişirme süresini fazla abartmayın yoksa ısırılmayacak kupkuru kurabiyeleriniz olur benden söylemesi :) Eğer fındık, ceviz veya damla çikolatalı kurabiye yapacaksanız hamuru yoğurduktan sonra bunları da ekleyip hafifçe yoğurun ve yine aynı şekilde rulo yapıp, kesip, pişirebilirsiniz.

Bu arada bu kurabiye ile ilgili güzel bir özellikte hamuru yoğurup rulo haline getirdikten sonra streç filme sarıp buzluğunuza atabilirsiniz. Daha sonra buzluktan çıkardığınızda tamamen çözülmesini beklemeden dilimlenebilecek hale geldiğinde yine 1 cm kalınlığında dilimleyip aynı şekilde pişirebilirsiniz.

Denerseniz mutlaka paylaşın:)

P.S panda şekli vermek için kalıpları ebayden almıştım. Şöyle bir şey görüntüsü:


6 yorum :

  1. Hepsine hepsine bayıldım! ♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Ben de bayıldım ama pandaları yemeye kıyamadım onları sona sakladım :(

      Sil
  2. Beni bile böyle işlere başlatacak bu blog yakında!
    Çuklatlı mafin yaptım geçenlerde bu arada, aramızda kalsın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem usengec hem beceriksiz olunca boyle kolay seyler cikiyor ortaya, benim nutellali muffini dene hayir diyecek kadın yoktur ona ;-)
      Ama senden de cuklatli mafin tarifi bekliyorum o zaman :-D

      Sil
  3. Panda!! Bayıldım tatları da harikadır bunların. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, tadı da güzel gerçekten mutlaka dene :)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkürler :)