23 Mart 2015 Pazartesi

Tek Derdim Ne Yesem : Mayasız Pofuduk Poğaça

Eğer benim gibi sabırsızsanız beklemeli tarifler size göre değildir mutlaka. Hamuru yoğur bir saat bekle, tepsiye koy yarım saat daha bekle derken bir poğaça yapmak işkence olabiliyor çoğu zaman. Eee mayalı olmazsa pofidik pofidik olmaz ki bunlar diye düşünüp bu zahmete katlanıyordum ta ki bu tarifi keşfedene kadar. Sağlık sorunlarım nedeniyle 2-3 haftadır mayasız bir yaşama merhaba demek zorunda kaldım. Bu da demek oluyor ki elveda pizza, elveda bilimum pastane ürünleri, elveda bira vs. Hal böyle olunca pazar sabahlarının olmazsa olmazı poğaçayı bir de böyle denedim ve sonuç mükemmel hem de çabuk, daha ne olsun. Neyse sadete giden bu uzun girizgahtan sonra sizi tarif için şöyle alayım: 

Ne kulladık?
2 yumurta beyazı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt ya da yarım su bardağı süt (yoğurt mayalı bir besin olduğundan ben süt kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Üzeri için
2 yumurta sarısı
susam

Nasıl yaptık?
Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp iyice karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak ama ele fazla yapışmayan bir hamur haline getirene kadar iyice yoğurun. Un miktarı yoğurt ya da süt kullanmanıza göre değişecektir. Bu arada önceden yoğurtla yapmıştım daha pofuduk olmuştu ama mecburen süt kullandım :( Neyse yoğurdumuz hamura şekil vererek pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve üzerine önce yumurta sarılarını sürüp sonra da susamları serpiştiriyoruz. Son olarak önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar -yaklaşık 25-30 dakika oluyor bu - pişiriyoruz.

Afiyet olsun :)

4 yorum :

  1. süper, deneyecegim mutlaka. mayayla ugrasmak beni de her seferinde vazgeciriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevmediğim tarifler mayalı olanlar ya da yaptıktan sonra yemek bir kaç saat beklemen gerekenler kesinlikle :)
      Denersen sonuçtan haberdar et mutlaka ama :)

      Sil
  2. Anlatım dilini çok beğeniyorum ve seni uzun zamandır keyifle takip ediyorum. Bu akşam itibariyle de verdiğin her tarifi gözü kapalı deneyeceğim. Az önce poğaçayı pişirdim, önce evin içine yayılan muhteşem mahlep kokusu, sonrasında görüntüsü ve tadıyla mest etti bizi. Midelerimiz şenlendi, teşekkür ederiz efenim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum bu böyle, sabah sabah pek mutlu ettin beni Pinkdesign :)

      Keyifle takip etmene çok sevindim, ah ben de mahlebin kokusuna hayranım. Memnun kalmanıza nasıl sevindim anlatamam :)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkürler :)