16 Ağustos 2014 Cumartesi

Tek Derdim Ne Yesem : Haşhaşlı Çörek

Yemek yapmayı sevmiyorum pek fazla, daha doğrusu eve gel hadi mutfağa koş modunu sevmediğimden yemek yapmaktan keyif almıyorum diyelim. Sadece canım istediği zaman mutfağa girip sevdiğim yemekleri yapıyorum, kırk yılda bir o da - desperate housewife detected :/
Ama söz konusu kahvaltı ise akan sular durur bende. Tek başıma olduğumda bile özene bezene hazırlarım canım ne isterse, hem de üşenmeden :)
Bu sabah kız kardeşimin de gelmesi şerefine pek sevdiğim haşhaşlı çöreği yaptım. Tarife geçmeden söyleyim ben bu tarz hamur işlerini kelepçeli kek kalıplarında yapıyorum ki çıkarması daha kolay oluyor :) Demek ki neymiş, insan tembel olunca pratik oluyormuş :p
Neler kullandık:
4 su bardağı un
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket instant maya
2 su bardağı ılık süt
Haşhaş ezmesi
Sıvıyağ

Nasıl yaptık:
Un ve mayayı hamur yoğuracağımız kaba alıp karıştırıyoruz. Daha sonra yumurta akı,tuz,şeker ve sütü ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Yoğurdumuz hamurun ağzını kapatıp 45 dakika mayalanması için bekliyoruz. Bu arada haşhaş ezmesi çamur kıvamına gelene kadar sıvıyağ ekliyoruz. Şimdi benim gibi olmayanlar hamuru düz bir zeminde açıp, tüm yüzüne hazırladıkları haşhaş karışımı sürüp rulo şeklinde sarabilir. Ama hamur açmaktan anlamayanlar hamuru un serpiştirdiği düz zeminde eliyle genişletip yine haşhaşlı karşımı yüzeye sürüp rulo haline getirebilir. Daha sonra bu ruloları 4-5 cm olacak şekilde eşit parçalara bölüp zeminini yağladığımız tepsiyi doldurana kadar diziyoruz. Çok sık dizmeyin ki benimki gibi kabarıp birbirine üstünlük saglamaya çalışmasın rulolar :) Son olarak da yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Hadi afiyet olsun :)

4 yorum :

  1. Bayılırım ben bunaa! Nası canım çekti bak ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum, Ankara'ya geldiğinde sözüm olsun sana :p

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Ya tamam sağlıklı beslenen insansın, böyle hamur işlerinle aran yok da güzelim çöreği ignore etmek neden Buddha, hı?

      *vw candır ;)

      Sil