12 Haziran 2014 Perşembe

Sütyensiz Kadın, Savaşsız Dünya



Sütyen takmak bile zor gelirken, eski zaman kadınları işkence aletlerinden hallice korselerle salınıyorlardı ortalarda. İçinde nefes alması ayrı oturması,kalkması ayrı dert olan korseleri çok gerilerde bıraktığımız için  mutluyum.

Birinci dünya savaşı ile sütyen arasındaki ilişkiden bahsetmek istedim aslında ama ona gelmeden önce sütyen nasıl icat edilmiş hatırlamakta fayda var. 1910 yılında bir baloya katılacak olan 19 yaşındaki Mary Phelps Jacob, büyük gögüsleri yüzünden korsesi elbisesini giymesine izin vermeyince alıyor eline iki mendili ve bunu tel ve kurdelelerle tutturarak gününü kurtaracak bir şey yapıyor ve pek sevdiği elbisesini giyip baloda arzı endam eyliyor. Tabi gecenin en dikkat çeken ismi oluyor ve çevresindeki kadınlar bana da yap bana da yap diyince girişimci ruhu sayesinde bu işe el atıyor ve icat ettiği ürünün 1914 yılında patentini alıyor.

Bi yandan da dünya I. Dünya Savaşı ile uğraşıyor. Amerikalılar bakıyor ki metal sıkıntısı kapıda. Ne yapsak ne etsek diye düşünürken hangi aklıevvelin aklına geldiyse diyor ki kadınlar korse almasın, giymesin, tez duyurula. Muhtemelen bu öneriyle gelene kıs kıs gülmüştür birileri ama bu çağrıya kulak verince kadınlar, tam 28,000 ton metal kurtarılmış oluyor.

Lakin kadınlar memelere özgürlük demiyor. Muhtemelen içlerinden birisi "ya geçenlerde bizim komşu kızında gördüm şöyle bir takıyordu" diyip tam olarak şimdiki şekliyle olmasa da sütyen denilen nesnenin toplum hayatında yaygınlaşmasının temellerini atıyor. Bakıyorlar ki eskiye göre kat be kat rahat, çalışmalarını vs kısıtlamıyor hemen yayılıyor ülke geneline. Tabi ülke çapında kalmıyor sütyenin bu popülaritesi, diğer kıtalara da sirayet ediyor.

İşte kadın dediğin hep fedakar, hep yaratıcı.

21 yorum :

  1. #kahrolsunsutyenlermemelereozgurluk

    YanıtlaSil
  2. İcat edilmeseydi de rahat rahat gezseydik. Bebek emzirirken zaten kapamaya fırsatın olmuyor, alışmışken öyle geziverirdik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi ya, hazır korseden kurtulmuşsunuz ne gerek var :)

      Neyse en azından hala korselerle dolanmıyoruz buna da şükür :)

      Sil
  3. Bu sıcakta o korselerle dolaştığımızı düşünemiyorum. Yüzyılın icadı sütyen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eve gelir gelmez kendisinden kurtulmaya calistigim bir seye yüzyılın icadi diyemiyorum ama korseden iyidir orasi kesin :)

      Sil
  4. evet kesinlikle kadın dediğin hep fedakar hep yaratıcı... Valla iyi ki varız biz kadınlar :)

    YanıtlaSil
  5. Günün en güzel anı akşam eve gidip sütyenimi çıkardığım an sanırım. #lanetolsunsanasütyen #memelerfora

    YanıtlaSil
  6. yooo, sütyene hakkını vermek lazım, seksiyse iyidir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakkını vermiyor olsak o kadar para yatırmayız ama toplum içinde rahat rahat sütyensiz gezsek de onları istediğimiz zaman kullansak daha iyi olurdu sanki ;)

      Sil
  7. Sütyenden kurtulmamızın zamanıdır artık, bir yüz yıl daha beklememeliyiz bence! #memelereozgurluk
    Herkesin ilk işi eve gidince kurtulmak oluyor madem, en seksisi bile üzerimizde maksimum 5 dk. duruyor (e amaç bu zaten!) ne diye çekiyoruz bu illeti bacılar!
    Gelin birlik olalım, sütyen lobisini devirelim! #yasasintambagimsizozgurmemeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonuna kadar destekliyor ve tüm takipçilerimi bu haklı davamıza davet ediyorum :)

      #kahrolsunbağzısütyenler #yasasintambagimsizozgurmemeler

      Sil
  8. Çok şükür korsesiz hayat :) Ancak yukarıdaki yorumlarda da olduğu gibi, keşke korseden kurtulduğumuz gibi sütyenden de kurtulsaymışız :) Allahım ne darlık, ne fenalık, bilhassa yazın... Hepimizin en güzel anı, akşam eve gelmek sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle devam ederse sütyeni tarihin tozlu sayfalarına gömeceğiz sanırım, gelin birlik olalım şu beladan kurtulalım :)

      Sil
  9. ahahha sütyensiz gezdiğimi düşünemiyorum :D
    hele ki kilo verdikten sonra epeyce küçüldüler :D
    canım o benim :D ahahha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o açıdan da ele almak lazım tabi, kimi zaman köstek kimi zaman da destek oluyorlar bize :)

      Sil
  10. ayy goguslerin sarkar annecigim sutyenini cikarma, aaay uclari gozukuyor giy sutyenini ....bidibidi.. sutyen icat edilmeseydi ergenlik yillarim daha ozgur gecerdi :D
    Saka bi yana da korseden sonra sutyen guzel icat gibi gozukuyor.. ozelliklede kucuk gogusluler icin ;)

    YanıtlaSil
  11. Allah belasını versin sutyeni icat edenin hele bu sıcakta :)

    YanıtlaSil
  12. En azından isteğe bağlı durum olmalıydı. :D İsteyen taksın, isteyen takmasın durumunu yaşamalıydık. Daha eve girmeden sütyeni çıkartıp rahatlama planı yapıyorum. Zaten benim için üstümü değiştirmek demek sütyeni çıkartmak demek. :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkürler :)