25 Mart 2014 Salı

Henüz 10 yaşında...

15 yaşındaki Berkin'in çocukluğunu, gençliğini yaşamasını elinden aldık diye yaşamaya utanırken bugun de 10 yaşındaki Mehmet Ezer polisin attığı gaz kapsülüyle başından yaralanmış. Henüz 10 yaşında, sadece 10. Diren çocuk, bir parça da sen alıp götürme bizden.

Denecek bir şey yok. İnsanlığımdan utanıyorum. Paylaşılamayan nedir, bu kadar mı önemli en güçlü ben olacağım diye önüne geleni ezmek.Çocuklarını, gençlerini sevmeyen, onları yok sayan bir devlet, ne acı. 

Şu günlerde Spinoza'nın Tractatus Politicus kitabı elime alıp tekrar tekrar okuyorum hatta arka kapağına bakmak bile yetiyor bazen bizi yönetenler ne istiyor unutmamak için:
 "Devlet işlerini gizli saklı biçimde çekip çevirebilenler devleti bütünüyle ellerine geçirirler; savaşta düşmana tuzak kurar gibi, barışta yurttaşlara tuzak kurarlar. Sessiz kalmanın çoğu zaman devlete yararlı olduğunu kimse inkâr edemez; ama gizlilik olmazsa devletin varolmayacağını da kimse kanıtlayamayacaktır. Birisine kayıtsız şartsız kamusal işleri teslim etmek, sonra da özgürlüğü koruyabilmek imkânsızdır ve önemsiz bir kötülüğü çok büyük bir kötülükle engellemek istemek deliliktir. Mutlak güce göz dikenler hep aynı nakaratı tutturmuşlardır: Siyasi bütünün çıkarı kamusal işlerin gizlice çekip çevrilmesini gerektirirmiş ya da buna benzer başka şeyler... Bunlar, bir yarar bahanesiyle sarılıp sarmalandıkça da, toplum giderek daha tehlikeli biçimde köleliğe yönelir." 


6 yorum :

  1. İnandığım tek şey var:
    "Adalet gün gelip hepimize lazım olacak"

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel dedin Mor Rimel. Adalet hepimize lazım olacak bir gün elbet.

    YanıtlaSil
  3. Kaç can daha yanacak kaç anne daha ağlayacak? Vicdan bazı insanlarda hiç mi yok?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükürler olsun ki kendine gelmiş Mehmet, ama bu bazılarının vicdansız olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabi!

      Sil
  4. Mor Rimel'in yorumunun üzerine söyleyecek bir söz yok... Bunları yapanların da bir gün ihtiyacı olacak...

    YanıtlaSil
  5. Umarım bunları yapanlara lazım olduğunda, onlarda adaleti bulamazlar. Çünkü bunları yapanlar ve yaptıranların vicdanları ve duyguları olmadığı için bence adalaeti haketmiyorlar.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkürler :)